Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

Suba Róbert 1980-ban született Kiskunhalason. A középiskolát a kiskőrösi Petőfi Sándor Gimnáziumban végezte, s az ott eltöltött négy év során aktívan sportolt, atletizált és kézilabdázott. 1999-ben ejtőernyős balesetet szenvedett. A legalsó háti, Th 12-es csigolya elszakadt, minek következtében e szegmentum alatt minden neurológiai működés megszűnt. Bár kerekesszékbe került, balesete után is kereste a lehetőséget a sportolásra. Először a párbajtőrben próbálta ki magát, majd miután a parakajak bekerült a paralimpiai sportágak közé, kajakozni kezdett. Tanulmányait sem hagyta abba, diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Főiskolán. Jelenleg a Kiskőrösi Evangélikus Középiskolában dolgozik portásként, ahol rendkívül népszerű mind a diákok, mind az intézmény dolgozói körében. Azonban napjait továbbra is a sport tölti ki, mert ezen a területen teljesedik ki, ez az, ami igazán boldoggá teszi.

Néhány a számtalan eredmény közül a teljesség igénye nélkül:

2014.
• III. Parakenu Világbajnokság, Szeged
Kenu 200m „A” kategória, I. helyezett.

• Felnőtt Gyorsasági és Parakenu Világbajnokság Moszkva, Oroszország
Kenu 200m „A ” kategória, III. helyezett.

2015.
• Parakenu Európa-bajnokság Racice, Csehország
Kenu 200m „A” kategória, I. helyezett.

• Parakenu Világbajnokság Milánó, Olaszország
Kenu 200m III. helyezett. (B döntő), Kajak 200m III. helyezett.

2016.
• XV. Nyári Paralimpiai Játékok Rio de Janeiro, Brazília
Kajak 200m „KL1” kategória II. helyezett.

• Felnőtt Gyorsasági Európa-bajnokság Moszkva, Oroszország
kajak 200m „KL1” kategória I. helyezett, Kenu 200m „VL1” kategória I. helyezett.

2017.
• Parakenu Világbajnokság Racice, Csehország
Kajak 200m „KL1” kategória, II. helyezett, Kenu 200m „ VL1” kategória II. helyezett.

2018.
• Parakenu Világbajnokság Montemor-o-Velho, Portugália
Kajak 200m „KL1” kategória, II. helyezett, Kenu 200m „ VL2” kategória VI. helyezett.

Munkásságát számos esetben kitüntetéssel is elismerték:
• 2014-ben a Bajai Hírhatár, Az év parasportolója díj,
• 2015-ben Kiskőrös Város Képviselőtestülete, Kiskőrös Város Sportjáért díj,
• 2015-ben a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, Bács-Kiskun megye sport díj,
• 2015-ben jelölték a Bács-Kiskun Megyei Príma Díj,
• 2016-ban a Magyar Köztársaság elnöke, a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetés,
• 2017-ben és 2018-ban Szeged város önkormányzata oklevél, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, az év férfi parakenu sportolója díj,
• 2018-ban az NKM Szeged Vízi Sport Egyesület külön díj.

Suba Róbert paralimpiai ezüstérmes, Világ- és Európa-bajnok sportoló munkássága

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
6200 Kiskőrös, Budai Nagy Antal utca 23.
Kategória
sport
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
Források
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

Sikert sikerre halmozott parasportolóként. 2013-ban már előkelő helyezéseket ért el hazai versenyeken, majd 2014-2018-ig kiemelkedő teljesítményt nyújtott Magyarországon és külföldön egyaránt.

 

Kapcsolódó értékek

Kecskemét
sport
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Lajosmizse
Sport
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kecskemét
sport
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kecskemét
sport
Bács-Kiskun Megyei Értéktár