

A Kecskeméti baracklekvár a méltán „hírös” kecskeméti barackfajtákból készül. (Magyar Kajszi, Pannónia, Bíbor kajszi, Bergeron)
A termék előállítása
- Előállításának helye elsősorban a Duna-Tisza köze.
- Alapanyag: 100g termék előállításához kb. 130g gyümölcs szükséges.
- Mosás: A teljesen érett gyümölcsöt forró vízben megmossuk, hogy könnyebb legyen a héját -eltávolítani.
- Hámozás: kézzel vagy késsel történik. A kecskeméti háziasszonyok szerint csak a lusta nem húzzák le a barackról a héját.
- Magozás: a mag eltávolítása kézzel történik.
- Főzés: a kimagozott barackot fazékba tesszük rétegesen (barack-cukor) fél napig állni hagyjuk, keveréssel összedolgozzuk a cukorral, hogy a cukor összeérjen a gyümölccsel. A korábbi készítési mód még az 1:1 arány volt (gyümölcshús-cukor). A mai kor igényeinek megfelelően már kevesebb cukorral keresik a vevők. Abban az esetben, ha 60%-nál több a gyümölcshányad, akkor prémium minőségről beszélünk. A tartósítás aszkorbinsavval történik. Ha igazán szép színű lekvárt szeretnénk készíteni, akkor egy kicsi citromsavat is érdemes beletenni. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri (kb. 180 perc). Addig kell főzni, amíg a kanál után húzott „csík” lassú összefolyású nem lesz.
- Töltés: a kész forró lekvárt tiszta üvegekbe töltjük.
- Dunsztolás: tetővel lefelé, paplannal vagy pléddel letakarjuk és egy éjszakát így hagyjuk.
- Tisztítás: a készre töltött üvegeket megtisztítjuk a lefolyt lekvártól.
- Címkézés: saját kezűleg címkézzük őket.
- Tárolás: száraz, hűvös helyen kell tárolni.
- Szavatosság: a felbontott terméket, hűtött körülmények között a címkén található ideig fogyaszthatjuk.
A késztermék ismertetése
- Termékforma, alak: darabosan folyékony.
- Minőség: 60% gyümölcstartam felett, prémium minőségként értékesítjük, ebben az esetben 40 %-nál nem lehet több az összcukortartalom.
- Szín: narancssárga, fényes.
- Illat: aromás kajszibarack.
- Íz: érett kajszibarack.
- Állomány: közepesen híg, kenhető.
- Tömeg: 370 ml-es üvegben nettó 400g vagy 720 ml-es üvegben nettó 800 g.
Kecskeméti baracklekvár
Kecskeméten és környékén a kajszibarack termesztése és feldolgozása több száz éves múltra tekint vissza. A kecskeméti baracklekvár egyedinek tekinthető, amennyiben előállítása megfelel a forrásanyagban leírt technológiának és a Kecskeméten hagyományosan termesztett barackfajtákból készül.