
A "bajai halászléfőző bogrács" a Nemzeti Értéktárba bekerült bajai halászlé elkészítésének történelmileg kialakult, a hagyományoknak megfelelő és a valódi bajai halászlé főzésének olyan speciális tulajdonságokkal rendelkező eszköze, amelyet nem csak helyben készítenek, hanem különösen nagy becsben is tartanak tulajdonosai, a halászléfőzés művelőinek több ezres közössége.
A felfelé szűkülő, oldalnézetben trapéz alakú bográcsot már több évszázada használják
Baja térségében a dunai halászok. E forma biztosítja ugyanis, hogy a halászlé, főzés közben állandó forrásban legyen, ne fusson ki, és a beleszórt pirospaprika ne rakódjon le a falára - ami alapvető a bajai elkészítési mód során.
A bogrács készülhet vörösrézből (belül ónozással vagy anélkül), rozsdamentes acélból, illetve zománcozott fémlemezből. A leggyakrabban használt térfogata 6-30 liter közötti, de készült már 65 literes bogrács is. Alapvető szabály, hogy 1 kg hal főzéséhez 3,5-4-szer akkora bogrács térfogat szükséges. A Baján és néhány környező településen készített, hasonló formájú és kivitelű bográcsokból évente kb. 3-500 darab talál gazdára. A fent leírt formájú bográcsot a hazai kereskedelemben is általában "bajai bográcsnak" nevezik.
Becslések szerint egy átlagos bajai halfőzőnek legalább 3-5 bográcsa van, de tudunk számos olyan bajairól is, aki 10-15 bogrács közül tudja mindig kiválasztani a méretben éppen legmegfelelőbb darabot. A bajai halászléfőző bográcsot tömegével lehet működés közben látni a 2015-ben immár huszadik alkalommal megrendezett júliusi Bajai Halászléfőző Fesztiválon.
Bajai halászléfőző bogrács
A bajai halászléfőző bogrács a helyi és környékbeli emberek életmódjának, kedvenc ételük elkészítésének olyan helyben készült, sajátosan "kultikus" eszköze, amely több mint száz éve jelent meg. Ma is nagy becsben tartott "érték" a város és a tájegység lakói számára, és a bajai halászlével együtt mind ismertebbé válik országszerte is.