Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

A házitészta készítés minden izsáki családban hagyomány volt évszázadokon át. Az idősebb korosztály még ma is vállalkozik tésztakészítésre, ám a többség már inkább vásárolja a tésztaféleségeket. S ez nemcsak Izsákon van így.

E kereslet kielégítésére hozta létre Juhász Sándor és Juhász Sándorné 1990-ben az Izsáki Házitészta Kft-t. A családi vállalkozás izsáki levestésztái, csuszatésztái, körettésztái, durumtésztái mára már nemcsak helyi és hazai igényeket elégítenek ki, hanem Ausztria, Németország, Svédország, Csehország, Szlovákia és Románia fogyasztói körében is kedveltek. Az izsáki házitészta, márkaneve szerint Juhászné Tésztája, fogalom a háziasszonyok és a fogyasztók körében.

Az izsáki tradicionális tészta család termékei mind megtalálhatók a magyar hagyományos ételek leves, vagy köret felhasználásai között. Például Jókai bableves csipetkével, túros csusza csusza tésztával, újházi tyúkhúsleves cérnametélttel, grízes tészta hosszúmetélttel, vagy orjaleves lúdgégével. A régi magyar konyha ételeinek jellegzetes tésztabetétjei. Az alapanyagok begyúrása után tépéssel, vágással, pödréssel, tördeléssel formázzák végleges alakúvá a termékeket. Állaguk rugalmas, nem lágyul el, nem fő szét.

A termékcsaládot az Izsáki Házitészta Kft. 2005 óta készíti és értékesíti belföldön és külföldön egyaránt. Üzemükben a technológiai gépsorok úgy kerültek kialakításra, hogy a hagyományos termék-jellemzők megmaradjanak ízben és küllemben egyaránt - ismerve a termékekkel szembeni elvárásokat, melyek teljes mértékben azonosak a házilag készített tésztafélékkel. A kiváló alapanyag feldolgozás mellett a rendszeres ellenőrzés az ISO 9001 és IFS minőségbiztosítási rendszer szabályai szerint történik. A termékek megjelenése is tükrözi az eredetiségét, a hagyományok megőrzését. A csomagoláson megtalálható egy-egy ajánlott recept is.

Az Izsáki tradicionális tésztacsalád

4 tojásos Lúdgége 500g
4 tojásos Cérnametélt 500g
4 tojásos Csipetke 500g
4 tojásos Csipkés Csusza 500g
4 tojásos Hosszúmetélt 500g
8 tojásos Lúdgége tészta (csigatészta) 200g
8 tojásos Lebbencs tészta 200g
8 tojásos Csipetke 200g

Izsáki Házitészta

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
Izsák
Kategória
agrár- és élelmiszergazdaság
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
Források
Izsák város története
Izsáki Hírek
Izsáki Televízió felvételei
megyei sajtó
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

Az Izsáki Házitészta készítmények szakmai és fogyasztói értékelések szerint is kiváló termékek. Hazai és külföldi fogyasztók egyaránt pozitívan nyilatkoznak értékeikről. Ezért az Izsáki Házitészta készítményeknek helyük van a helyi értéktár mellett magasabb szintű értéktárakban is.

 

Kapcsolódó értékek

Kunadacs
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kunadacs
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kunszentmiklós
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Izsák
Agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kecskemét
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár